Alexander Langer Alexander Langer Dediche

Scritti di Alex Langer Racconti e ricordi Dediche
bibliografie - recensioni Tesi e ricerche Riviste Video - Audio L’archivio di Alex Eventi
alexander langer (22) Cassar-Simma: Abbi cura - Trag Sorge - Take Care (11)

Prvi memorijalni pohod “Alex Langer”

18.6.2021, Adopt Srebrenica

Udruženje Ekologa „Arboretum-Botanička Bašta“ ima za cilj edukaciju školske omladine o potrebi zaštite i unapređenja životne sredine. U protekle četiri godine od kako postoji udruženje je organizovalo više akcija u kojima je učestvovalo oko 2450 učenika. Akcije se uglavnom sastoje od predavanja o Ekologiji, sadnje novih sadnica na planinskim goletima (do sada zasađeno približno 8500 sadnica bijelog bora i smrće), upoznavanjem sa planinarstvom, skupljanjem otpada na cijeloj planinarskoj turi. Odlučili smo da markiramo jednu planinarsku stazu koja bi imala sve potrebne sadržaje za naš dalji rad na edukaciji omladine. Staza bi bila na potezu: Uževica – Sedam Vrela – Čardaklije– Stećci u Donjim Močiocima – pl. dom Bukovik – klanac – vodopad Skakavac – Uževica (Zelena linija Via Dinarica). Staza je klasificirana kao srednje – teška, a dužina je približno12 kilometara.

Stazu smo odlučili prozvati po velikom prijatelju Bosne, italijanskom Europarlamentarcu Njemačkog etničkog porijekla iz Južnog Tirola, Alexanderu Langeru, koji je u periodu 1992 – 1995. godine, kao jedan od vođa stranke Zelenih, bio “najglasniji” u Evropskom Parlamentu za zaustavljanje agresije na BiH. On je 3.7.1995.god. nakon mnogih neuspješnih pokušaja zaustavljanja rata izvršio samoubistvo ostavivši poruku: „Molim vas, oprostite mi, ali ja više ne mogu. Bosnu su ubili, odlazi i Alex“.

Grad Sarajevo je 2021. godine posthumno dodijelio plaketu „Počasnog građanina grada Sarajeva“. 3.7.2021. godine na godišnjicu njegove smrti planiramo otvaranje staze sa međunarodnom akcijom „Prvi memorijalni pohod Alex Langer“. Polazak sa Uževice ( 8 kilometara od centra Sarajeva) je planiran u 10,00 a povratak oko 19,00 sati. Udruženje će osigurati dovoljan broj planinarskih vodiča.

Prvi memorijalni pohod “Alex Langer” – ADOPT Srebrenica (adopt-srebrenica.org)

 

pro dialog